header image 1 header image 2 header image 3 header image 4 header image 5 header image 6 header image 7 header image 8 header image 9 header image 10

Gertjan & Bas 25°st pl op WK swimrun Ötillö

Na het aftellen van de laatste dagen was het zondag 3 september eindelijk zover : samen met 298 andere atleten stapten Bas en ik op de boot naar ons hotel op het starteiland Sandhamn. Bij het verlaten van de boot stonden de race directors ons op te wachten om iedereen persoonlijk welkom te heten. Eén van de vele voorbeelden van de geweldige sfeer die eigen is aan swimrun! Na de verschillende inschrijvingsstations te zijn gepasseerd en een korte verkenning van het eiland was het tijd voor de briefing. De 300 atleten pasten maar net in de voorziene zaal waarna enkele atleten in de picture werden gezet en het parcours ook werd overlopen. Na de geruchten op de boot over eventuele aanpassingen van het parcours als gevolg van het voorspelde stormachtige weer (tot 6 beaufort) werden we gerustgesteld : er zou niets aan het parcours worden gewijzigd!

Na een heerlijk avondmaal (de hoeveelheid pasta die er voor al deze atleten werd afgekookt zal niet in steelpannetje gepast hebben!) was het tijd voor een laatste materiaalcheck waarna we het bed in kropen zodat we de volgende morgen om 4u konden aanschuiven voor het ontbijt.

Het ontbijt was geen typische wedstrijdontbijt, maar de magen waren gevuld en iedereen keek enorm uit naar de start ondanks de hevige rukwinden en de regen.

Om 6u stipt klonk het startschot voor de twaalfde editie van Ötillö en werd in groep gestart richting de eerste zwemsectie van 1.800m. Het gevoel bij het betreden van het water was onbeschrijfelijk! Het koude water, de hoge golven, een stroboscoop in de verte als mikpunt en driehonderd niet te stoppen atleten! Eenmaal in het water begon het gevecht met de golven, maar dit was keer op keer genieten. De daaropvolgende loopsectie was een beetje te vergelijken met ‘Het Zwanenmeer’ : balanceren op gladde rotsen langsheen de kustlijn van het eiland. Daarna volgden de zwem- en loopsecties zich op : op en neer in het water, heen en weer via de trailpaadjes op de verschillende eilanden. De bevoorrading bij zo’n swimrun is ook niet te vergelijken met triatlon. Geen gelletjes en zoete sportdrank, maar gedroogd fruit, zelfgemaakte energieballetjes, drank rijk aan mineralen en op één plaats zelfs hotdogs.

Het zwaartepunt van de race bevindt zich in de tweede helft. Zowel de zwaarste zwemsectie als langste loopsectie moeten dan overwonnen worden. De zogenaamde ‘pigswim’ is een sectie van 1.400m die het meest onderhevig is aan de wind en stroming. De oriëntatie tijdens deze zwem was niet van de poes, het was een kwestie van bovenop de golf snel je hoofd opheffen en dan proberen de stroboscoop in de verte even te spotten. Gezien het hieropvolgende, korte loopstuk krijg je de tijd niet om op te warmen en is de volgende zwem van 1000m eens zo zwaar. Enkele secties verder wacht dan een loopstrook van 20km. Gelukkig ging het lopen ons goed af en hadden we regelmatig een groepje voor ons als mikpunt hetgeen de kilometers toch beter deed vooruitgaan.

Eenmaal deze stroken achter de rug waren was het een kwestie van finishen en na enkele surplace-momenten in de laatste zwemstroken konden we in de laatste rechte lijn op Utö nog een versnelling plaatsen om zo een 25e plaats te bemachtigen!

Hoewel we de grond een uur na de finish nog steeds op en neer leek te gaan, hebben de zware weersomstandigheden enkel bijgedragen aan de heroïek en de prachtige herinneringen aan deze machtige race. 10k zwemmen en 65k lopen met de voortdurende afwisseling tussen opwarmen en afkoelen is niet te onderschatten, maar zowel Bas al ik hebben nog nooit zo van een wedstrijd genoten van start tot finish als van dit WK Swimrun. Dit smaakt naar meer!

Ook hier is er nog een dankwoordje op zijn plaats voor de supporters die Bas en mij tot in Zweden zijn gevolgd. Door regen en wind stonden ze aan de finish om mee te vieren! Ook bedankt aan de talrijke volgers via de livestream! And last but utmost not least een dikke merci aan mijn partner in crime voor dit geweldige avontuur! Allo Concurrentie will be back!  video

Gertjan,