3Kant vlamt op swimrun Engadin en pakt WK-ticket voor Ötillö

3Kant trok met twee teams naar de Swimrun World Series in Engadin (Zwitserland): Team Allo Concurrentie (Gertjan Winten en ex-3Kant’er Bastiaan Breine) kwalificeerden zich voor de tweede keer voor het wereldkampioenschap in ötillö (Zweden). Team Kom Mor Ip (Arne De Schouwer en Jeroen Bauters) genoot van deze loodzware wedstrijd. On the mic: Gertjan Winten.

“Na weken (of waren het maanden) wachten, was het eindelijk zover en vertrokken we op donderdagavond richting de Zwitserse Engadinvallei voor een swimrun uit de Ötillö World Series. Voor zij die het concept nog niet kennen, net als triatlon ontstond swimrun op een zotte avond met enkele Zweedse vrienden die besloten om in de Stockholmarchipel van eiland naar eiland te zwemmen : een nieuwe sport was geboren! Tijdens de wedstrijd mag je vanalles gebruiken : zwemvliezen, pull buoy, paddles,… maar alles waar je mee start moet je ook de hele weg meenemen inclusief wetsuit en schoenen. Materiaalkeuze is dus een belangrijk onderdeel van de sport. De swimrun in de Engadinvallei is redelijk uniek in zijn soort door de prachtige bergomgeving, het lange lopen in verhouding tot het zwemmen (40k en 6k), de vele hoogtemeters (1500 hm+), het relatief koude water (12 graden) en het feit dat de hele wedstrijd zich tussen de 1800m en 2100m hoogte afspeelt. Uiteraard levert dit wel een magnifieke wedstrijdervaring op en dat is ook de reden dat we naar Zwitserland waren afgezakt!

Op zaterdag was iedereen gearriveerd in Silvaplana : Jeroen vormde samen met Arne ‘Kom Mor Ip’ en Gertjan had zijn vaste swimrunpartner Bas (ex-3Kant) aan zijn zijde zodat ook ‘Allo Concurrentie’ compleet was. Gelukkig was team ‘Kom Mor Ip’ goed bevoorraad door CoreCoach Koen en had ‘Allo Concurrentie’ al enige ervaring zodat het materiaal ons geen zorgen baarde. Het water was met een 13-tal graden ook doenbaar dus de goesting werd alleen maar groter!

Zondagmorgen om 7u de bus op zodat we om 8u eindelijk konden starten! De Zwitserse koebel gaf het startsignaal en weg waren we! Allo Concurrentie liep vanaf het begin een goed tempo om meteen mee vooraan te zitten zodat ze in de lange klim na de eerste zwem niet teveel tijd zouden verliezen in hun poging om zich te kwalificeren voor het WK. Kom Maar Ip besloot het iets rustiger aan te doen, zeker niet te forceren en te genieten van de omgeving. De eerste keer dat je te water gaat is altijd een soort magisch moment en zeker in het zwarte Lej Cavloc is het kippenvel! Of zou dat van het koude water komen?Eenmaal deze korte zwemstrook achter de rug zitten in de eerste helft van de race vooral enkele stevige loopstroken die af en toe afgewisseld worden door korte zwemstroken. Allo Concurrentie liep hierbij met nog enkele teams rond de 5e plaats. Kom Mor Ip was duidelijk bij de betere zwemmers, want elke zwemstrook rolden ze opnieuw enkele teams op waardoor ze langzaam maar zeker opschoven in de wedstrijd. Na de eerste lange zwemsectie besloot Gertjan dat het tijd was om het wat spannender te maken en verloor hij zijn zwembril in een alpenweide. Enkele minuten teruglopen dus en gelukkig was er een achteropliggend team dat zijn brilletje had meegebracht! Het tijdsverlies kon dus worden beperkt tot een vijftal minuten, maar de groep waren ze kwijt. In tussentijd kwam ook Kom Mor Ip onder stoom en moest Jeroen moeite doen om met zijn lange stelten Aalvlugge Arne te volgen in de afdalingen. De teams kwamen stilaan wat uit elkaar te liggen en posities goedmaken werd dus een moeilijke klus. Ondanks dat het zwemmen bij Allo Concurrentie steeds beter ging konden ze niet meer opschuiven en kon de laatste 2u worden overgeschakeld op een onderhoudend tempo.

Gelukkig was dit tempo net onderhoudend genoeg om Kom Maar Ip nog enkele bemoedigende woorden toe te roepen toen ze elkaars pad kruisten net na hun lange zwemsectie van 1400m. Ze zwaaiden terug, maar al klappertandend kwamen er niet veel woorden over hun lippen. Intussen was de finish in zicht voor Allo Concurrentie en kwamen ze uiteindelijk na 5u49′ als 6e mannenteam over de finish. Tevreden met een verbetering van hun tijd vorig jaar ondanks een extra zwemsectie en hun behaalde plaats werd het wel spannend afwachten of de beoogde kwalificatie op zak was. Kom Mor Ip had nog wat in de tank voor de laatste loopsectie en met een flinke vaart konden zij een 23e plaats bij de mannenteams bemachtigen na 6u59′. Ook zij waren heel tevreden van hun race en de geweldige ervaring.


Diezelfde avond was er nog de prijsuitreiking en de verdeling van de tickets voor Ötillö, het wereldkampioenschap swimrun. Het werd nog heel spannend, maar uiteindelijk kon Allo Concurrentie het laatste ticket bemachtigen en zich opmaken voor een nieuwe reis naar Stockholm begin september!

Isles of Scilly 2020, here we come?