Gertjan en Jeroen verleggen grens op IronMan Tallinn

Op 3 augustus namen twee 3Kant’ers deel aan de Ironman in Tallinn, Estland. Gertjan Winten was toe aan zijn tweede volledige triatlon en kwam na 9u05 aan de finish. Hij weigerde een slot voor het WK in Hawaii, omdat dit te snel het WK Swimrun in Otillo plaatsvindt. Jeroen stond voor zijn debuut op de volledige afstand en kwam na 10u23 over de streep. Beiden blikken tevreden terug op de wedstrijd.

Inschrijven is belangrijk in triatlon.

De Ironman in Tallinn beloofde een zwemlus in de aangenaam koude Baltische zee, een mooi fietsparcours in de wilde natuur en een looponderdeel in het centrum van Tallinn. Het fietsen werd enkele weken voordien hertekend en dus moesten we vrij vaak heen en weer rijden, weinig spectaculair voor een ‘Ironman’. Twee dagen voor de wedstrijd kregen we een mail met de melding dat bij de huidige watertemperatuur (11,6 graden) het zwemmen zou afgeschaft worden. Wij trainden verschillende keren in Zwitserland in 12 graden en waren voorbereid en dus beduidend teleurgesteld na die mail. Gelukkig kwam er de ochtend nadien opnieuw bericht: het zwemmen werd verlegd naar een meer in de buurt met een temperatuur van 19 graden. Er werd zelfs nog vlug een stuk asfalt bijgelegd voor de wisselzone. Ironman redde zijn reputatie helemaal en wij vergaven hen die fietslusjes. Wij konden zwemmen, joepie!

3u30. De wekker gaat af en Gertjan begint als vanouds meteen pannenkoeken te bakken. Hoewel de nachtrust niet veel beter was in de dagen voor de wedstrijd (er komt verdorie veel logistiek bij kijken, miljaar…) voelde ook Jeroen zich plots kiplekker. We hadden er beiden bijzonder veel zin in.

6u30. Het startsein wordt gegeven. Gertjan vliegt vooraan het water in en knalt vrij snel naar een derde plaats, die hij ook solo vlot kon behouden. Na 53 minuten kwam hij uit het water. Jeroen startte enkele rijen verder met als doel om onder het uur te zwemmen. Hij stak in de eerste helft wat groepjes voorbij en ging dan solo verder. Na 1u kwam hij uit het water. Beiden hadden we last van een laagstaande zon waardoor de boeien moeilijk zichtbaar waren. Voor iedereen gelijk, uiteraard.

Het fietsen begon niet voortvarend voor Gertjan, want hij had meteen na de wissel een lekke band. Hij verloor naar schatting 6 minuten, te weinig voor Jeroen om zijn compagnon te demotiveren. We kwamen elkaar een paar keer tegen tijdens het fietsen, de laatste keer stond Jeroen aan een ToiToi voor alweer een plaspauze, de derde van in totaal vijf. Ook Gertjan kon zijn compagnon evenwel niét demotiveren. Er stak een venijnig windje op in de laatste dertig kilometer richting Tallinn. Gertjan bolde binnen na 4u58 fietsen, Jeroen na 5u33.

Het lopen verliep erg vlot voor de twee 3kanters. Gertjan liep een stevig gemiddeld tempo van 4’31 per kilometer, en kende een moeilijk moment tussen kilometer 20 en 30. Jeroen begon meteen behouden op hartslag en liep een constant tempo van 5’10 per kilometer. Gertjan liep zijn marathon in 3u08 en mocht als 18e zijn handen omhoog steken aan Freedom Square, 5e in zijn age group.  Jeroen werkte de marathon af in 3u38 en kwam na 10u23 aan de finish. 13e in zijn age group, 181e overall.

Jeroen’s 3Kant shirt on the IronMan carpet: wear it like you stole it.

We zijn beiden erg tevreden met het resultaat. In Gertjan zijn age group waren er vier slots voor het WK in Hawaii. De eerste twee pakten die niet en dus kreeg Gertjan zijn kans op Kona. Aangezien dat amper een maand na het WK swimrun valt en zijn seizoen dan wel heel lang wordt, weigerde hij. Er komen nog kansen. Jeroen begon vijf minuten later te zweten toen pas de 10e in zijn age group een slot aanvaardde voor Hawaii.

We blikken tevreden terug op een mooi avontuur dat begon met een inschrijving in december. We zetten allebei, op ons eigen niveau, een mooie stap vooruit. Op naar de volgende… Voor Gertjan is dat Otillo. Jeroen zijn seizoen zit erop en heeft tijd voor bezinning.