Halve Marathon Gentbrugge: de beleving van Matthias

Op 13 juni was het eindelijk nog eens zover: een loopwedstrijd! Dat was geleden van 16 februari 2020 – Winterjogging Deinze. De wedstrijd in Gentbrugge trok m’n aandacht doordat Bashir Abdi er met ambitie aan de start ging staan (in volle voorbereiding voor Tokyo), en de deelname steunde organisator Sportaround, een organisatie die streeft naar sportmogelijkheden voor iedereen. Teamgenoot Jeremy kwam ook aan de start van Wave 1 van de amateurlopers. De “Elite” (including Bashir natuurlijk) waren vroeger van start gegaan en zagen we voor onze start finishen. Bashir liep een PR van 1uur 30 seconden – enorm indrukwekkend! 

Elite werd gedefinieerd als “<1u20”. Mijn PR staat op 1:18:20 maar is bijna 2 jaar (en 1 kindje minder😉) oud. Ik had via enkele fietsuitjes met de club en specifiek snelheidswerk op looptrainingen al wel een goede basis maar het was toch in het duister tasten rond m’n precieze vorm. 1u20 leek me sowieso te hoog gegrepen vandaar mijn inschrijving bij de amateurs. 

Matthias (rechts) en Jeremy (links)

Van bij de start ging het snel… té snel! Ik volgde een loper die resoluut de leiding nam en de eerste kilometer afhaspelde aan 3:37, met mij hijgend in z’n spoor. Achter ons leek er niemand te volgen. M’n kindjes en vrouw gingen komen supporteren dus ik wou me zeker niet zomaar neerleggen bij een tweede plaats, maar aan het 4 kilometerpunt had ik toch even wat gas moeten terugnemen en volgde ik al op 10 seconden van de leider. Ik vreesde al dat als deze loper niet ging stilvallen en ik hem niet meer ging bijhalen. Een kilometer later echter, aan de eerste bevoorrading, voelde ik hem significant vertragen, en zat ik terug in zijn spoor. Het competitiebeestje in mij werd nu echt wakker, want in plaats van even het tempo gewoon te volgen, zette ik me resoluut op kop. Ik focuste op loopvorm en ademhaling, en voelde dat ik alleen was. Gedurende de rest van de wedstrijd bleef ik focussen op m’n tempo en vorm, en dwong ik mezelf om niet achterom te kijken maar gewoon voluit te gaan. Het ging lang erg vlot, maar vanaf kilometer 16 werd het echt wel “werken”. Ik bekeek elke kilometer mijn behaalde tempo en dat bleek niet te dalen, al werd het wel moeilijker vol te houden. Na nog een adrenalinemomentje toen m’n vrouw en kindjes papa als eerste loper achter de leidende fietser zagen, was het volle snelheid naar de finish. Mijn eindtijd was op de kop 1uur en 20 minuten, waar ik natuurlijk zeer tevreden mee ben! M’n ‘prijs’ was het boek van Bashir Abdi, dat me al na enkele pagina’s kippenvel bezorgde… een aanrader! 

Clubgenoot Jeremy finishte mooi als 20e in 1:32:55 

Volgende doelen dit seizoen zijn de triathlon van Alpe D’Huez (finishen!) en de marathon van Rotterdam – ambitie te bepalen in functie van verloop van de zomer. 

Back to training!