Interview met CoreCoach Koen Van der Jeugt

Naast sponsors kent 3Kant Triatlon Team ook een aantal technisch-commerciële partners. Deze ondersteunen de club niet met een financiële bijdrage maar met een commerciële korting. 

Hierbij een kort interview met Koen Van der Jeugt, in het Gentse sportmilieu beter gekend als de “CoreCoach”.

3kant: “Dag Koen, de vraag waar we mee beginnen is natuurlijk de meest evidente: waarom ondersteun jij 3Kant Triatlon Team?”

CoreCoach: “Eigenlijk vooral omdat core stability voor mij bijna een ideologie is. Core stability maakt deel uit van triatlon en van sporten in het algemeen. Het is voor mij een bijzondere manier om deel te kunnen uitmaken van deze club. Naast het feit dat ik er natuurlijk ook nog altijd actief atleet ben.”

3kant:”Je haalt aan dat core een deel uitmaakt van triatlon en van sporten, maar wat is juist het belang er van?”

CoreCoach: “Als je veel core doet moet je gewoon niet meer trainen. (lacht). Core is vooral heel efficiënt naar blessurepreventie toe maar het helpt je ook op veel andere vlakken een pak verder.
Zo zie ik soms mensen die een groot budget spenderen aan een koersfiets die vooral zo stijf mogelijk moet zijn terwijl ze er zelf nogal slap op zitten. Dat zie ik ook terugkomen in het lopen. Met een verbeterde techniek zou het rendement zo veel hoger zijn. Core is in essentie het overbrengen van kracht op een efficiëntere manier. Daar sta ik ook voor met mijn aanpak. “Improve the way you move”.
Flexibiliteit is voor mij trouwens echt ook een onderdeel van core. Als je bvb. iemand ziet zwemmen met een gebrek aan mobiliteit dan kan je dat voor een deel oplossen met side planking. Maar het verbeteren van schoudermobiliteit kan in dat geval misschien een betere oplossing zijn. Flexibiliteit en core gaan echt hand in hand.
Als basis moet je eigenlijk onthouden dat enkels, bekken en schouders soepel moeten zijn en core en knieën stabiel.”

3kant: “Core stability op zich krijgt de laatste jaren ook meer aandacht en wordt belangrijker. Heb je daar zelf iets van gevoeld bij Core Coach?”

Core Coach: “Zelf heb ik die belangstelling op zich niet zien groeien. Mijn sessies zitten inderdaad meestal goed vol, maar dat is vooral een gevolg van mond-aan-mond reclame. Wat mij treft is dat het gevoel na een core sessie er nog altijd één blijft van “Ik heb niet getraind”. Het wordt nog altijd niet beschouwd als een volwaardig element in de trainingsopbouw. De lessen die ik daarin geef zijn vooral een handig hulpmiddel. Atleten nemen er voor een stuk ook aan deel met het idee dat het er anders niet altijd van komt.”

3kant: “Hoe zie je Core Coach de komende jaren dan zelf evolueren?”

CoreCoach: “Ik wil niet per se groeien door aan veel meer mensen les te gaan geven. Zelf zou ik liever meer aandacht kunnen schenken aan de 1-op-1 begeleiding. Een aantal atleten specifiek kunnen begeleiden naar de sport die ze uitoefenen.
Maar ik haal ook voldoening uit het feit dat ik mensen kan vooruit helpen. Daar zijn soms ook niet-sporters bij of mensen die gewoon terug willen kunnen skiën of af willen van hun rugklachten. Altijd bijzonder fijn als je die mensen concreet kan vooruit helpen.
En het hoeft niet altijd moeilijk te zijn of veel tijd te vragen. Je mobiliteit versterken kan je ook doen in het dagelijkse leven. Al is het maar de manier waarop je de vaatwas inlaadt.”

3kant: “Hartelijk dank voor het interview Koen. Veel succes met je A-wedstrijd voor 2022: de Alpsman. We hebben het hoogteprofiel van het parcours eens bekeken en we denken dat je gluteus-oefeningen op dat loopparcours wel van pas zullen komen.”

CoreCoach: “Bijzonder graag gedaan. Core Coach staat trouwens niet enkel voor core stability maar voor een brede aanpak. Naast de core sessies zijn er ook volledige coachpakketten of sportspecifieke begeleiding voor aparte onderdelen. 3Kanters genieten sowieso 20% korting. Mijn volledige aanbod vind je hier.