Richting Hawaii (2): Het verhaal van Isabel

Gekwalificeerd te Vitoria-Gasteiz 10 juli 2022 (u niet onbekend!). Een Ironman waar je ballen voor nodig hebt om je gok op te wagen. Er hangt namelijk een soort vloek over deze stad: de kans dat je er ooit geraakt is vrij beperkt. Het meerdere deel van de Belgen heeft het niet gehaald, maar Steven De Backer zette door! Net als ikzelf toen de rest van mijn 4-koppige groepje een voor een forfait moest geven. 

ik zette de tocht alleen in. Steven ging er namelijk ook zijn na enkele dagen, en zo was er al zeker nog iemand om het avontuur genaamd Ironman mee te verkennen. Voor mij zou het de eerste zijn, na een kwartje als test te Beernem (Kallemoeie). Steven had echter de pech dat zijn vlucht werd gecanceld…. de rest van het verhaal ken je. 

Met twee 3Kanters konden we uiteindelijk toch de Belgische eer mee verdedigen! Ondanks de maagklachten tijdens de marathon kon ik de wedstrijd in temperaturen boven 35 graden uitlopen. Ik behaalde daarmee 2e plaats binnen mijn categorie, 6e dame algemeen. Ik had het geluk dat er 2 tickets in mijn leeftijdscategorie beschikbaar waren. 

Dit succes overviel me nogal, ik had er niet over nagedacht wat ik zou doen, “in case”. Ik begon pas met triatlon, kon mijn eerste open water zwemervaringen enkele weken voor de IM ontdekken (met veel plezier samen met andere 3kanters) en reed mijn eerste rit op een TT fiets de week voor vertrek. 

Gelukkig had ik een maat bij me die me verplichtte toch eens in die beugels te gaan liggen omdat ik het anders niet zou uithouden. 

Het “once in a lifetime” (en ook een stuk “you never know what life brings”) excuus haalde de bovenhand en ik besloot op deze kans in te gaan. Wetende dat ik tekende voor een aantal heel stressvolle maar ook speciale weken.

De weg naar Kona toe is al een overwinning op zich. Zeker dit jaar, binnen het gegeven dat de wedstrijd verdeeld is over twee wedstrijddagen door een uitgestelde Corona editie. 

Het fantastische aan heel dit verhaal is dat we binnen 3Kant met 4 (!) atleten zijn die dit jaar mogen meedingen voor de wereldtitel binnen de agegroups. Twee mannen, twee vrouwen. Mooier kon het niet zijn. Ook algemeen is ons Belgenland heel sterk vertegenwoordigd dit jaar! 

VOORBEREIDING

We hadden de rest van de zomer geluk met de temperatuur; ik zocht regelmatig de warmte op om te trainen in de hoop dat dit op 6 oktober nog effect zou hebben. 

Helaas kon ik leuke ideeën als rollen plaatsen in iemands sauna of trainen in de plantentuin niet omzetten in realiteit.  Tijdsgebrek dwong me heel efficiënt te zijn om alsnog zoveel mogelijk de beoogde trainingsuren te behalen.

Ik vertrok zo tijdig mogelijk om ter plaatse te acclimatiseren daar ik weet dat mijn lichaam nogal reageert op hitte en een hoge vochtigheidsgraad. Duimen dat het me lukt om te kunnen presteren binnen deze omstandigheden. Daarbij komt ook dat het parcours op zich een uitdaging is van begin tot einde. 

Zwemmen in een golvende oceaan, fietsen met crosswinds en hitte, lopen in zinderende hitte met energylab als kers op de taart. Maar, ik zou Isabel niet zijn als ik niet “all in” was voor zo’n avontuur. Ik heb er zin in en ik heb het gevoel dat we er met onze Belgische delegatie een hechte groep zullen vormen en veel plezier zullen maken. Ik hoop met een tevreden gevoel op een gezonde manier de finish te kunnen halen en doe mijn best om binnen mijn mogelijkheden, met mijn beperkte ervaring, dit toch zo goed mogelijk te doen!