Richting Hawaii (3): Het verhaal van Filip

Al sinds mijn 16e, toen Luc Van Lierde voor de eerste keer in Hawaii won en ik mijn eerste sprint- en kwarttriatlons deed, zat de mythische IRONMAN World Championship in mijn hoofd.

Ik had het toen nooit voor mogelijk geacht dat ik er zelf zou staan. Enkele jaren later begon ik aan mijn studies en namen andere, meer studentiekoze hobbies, de plaats in van triatlon.

Zo’n 20 jaar later of 5 jaar geleden, besloot ik om terug met triatlon te (her)beginnen na verschillende andere hobbies zoals volleybal en judo.

Mijn eerste IRONMAN in Kopenhagen in 2018  was al meteen een succes met een tijd onder de 10 uur. Niettegenstaande ik heel tevreden over die tijd was, was er nog veel voor verbetering vatbaar. Dit deed me wel dromen dat een kwalificatie voor het WK ooit haalbaar zou zijn.

In 2019 deed ik 2 IRONMANs, maar in de helse omstandigheden van IM Cork in Ierland en door maagproblemen in IM Barcelona slaagde ik er dat jaar niet in om me te kwalificeren.

In 2020 gooide een gebroken middenvoetsbeentje 8 weken voor de wedstrijd roet in het eten. Gelukkig kon ik wegens corona mijn inschrijving voor IM Tallinn overdragen naar 2021.

Daar was het wel prijs: met een tijd van 9u07 haalde ik een 3e plaats bij de M40 en een 17e plaats overall én die felbegeerde Kona slot!

Dit seizoen besloot ik om deel te nemen aan IM Finland en daar om de knikkers te strijden. Op een vrij zwaar parcours en in een spannende strijd vooraan

werd ik met een tijd van 9u11 2e bij de M40 en 4e overall, een prestatie waar ik nooit van had durven dromen.

De temperatuur en vochtigheid in Hawaii deden me besluiten om hier alleen voor de ervaring mee te doen zonder er een sportief doel van te maken.

Het enige doel is hier de finish halen, mijn seizoen is al meer dan geslaagd. Eerst afwachten hoe mijn lichaam reageert op de jetlag en de omstandigheden.

Gelukkig ben ik 10 dagen voor de wedstrijd afgereisd om toch enigszins te kunnen acclimatiseren. Na hier in Kona al enkele trainingen gedaan te hebben voorspel ik dat het een hele zware dag zal worden, vooral bij het lopen is de hitte loodzwaar. Fingers crossed!