Stoten en exploten

3Kant klaar voor seizoen na geslaagde triatlonstage

Met het BK ploegentriatlon beginnen de meeste triatleten aan het seizoen en één ding is zeker: de 3Kantequipe is er klaar voor. Twaalf atleten van onze club trokken in de paasvakantie voor een week naar Port-Grimaud (Frankrijk) voor een doorgedreven stage. Het leven is geen ponykamp, behalve het 3Kantleven…

Op zaterdag 13 april kwam iedereen tegen de avond aan op Domaine des Naïades in Port-Grimaud, een dorpje vlak naast St. Tropez, maar dan veel mooier. Bij het oprijden van de camping wordt alle aandacht naar de azuurblauwe massa op de linkerkant gezogen: het 50 meter zwembad is echt wel het pronkstuk van het domein en daar hebben wij veel mooie (en toch ook pijnlijke) momenten beleefd. Onze twee huisjes lagen helemaal achteraan de camping,  boven op de berg, ideaal dus. Buiten een zwemanalyse van elke atleet werd er op zaterdag niet echt gesport, we spaarden ons voor de volgende dagen waarop het regime vrij strikt en duidelijk was: eat, sleep, train, make some fun, repeat.

De doorsnee dag op onze stage begon als volgt: om 6u20 gaat de wekker van Gertjan. Om 6u21 loopt Gertjan in draf door huis. Om 6u22 is iedereen wakker, maar de helft blijft nog even snoozen. Om 6u30 vliegt de kamerdeur open en volgt een eerst reminder. Om 6u45 is iedereen effectief opgestaan, of er werd op je bed gesprongen, of er volgde een motivational speech of een streepje Gestapo Knallmuzik. In elk geval: we waren wakker en lagen om 7u in het zwembad, tenzij je die dag jouw joker inzette. Iedereen kreeg er eentje, de trainer was schappelijk op de stage. Alle atleten zwommen zo minstens vijf trainingen in het zwembad, met als uitschieter een lange van 6 kilometer (60 keer 100) voor zij die op de lange afstand focussen. We trotseerden ook een keer de Middelandse Zee.

Op de fiets werden heel wat hoogtemeters gevreten. Op een rit van vijf uur had je toch al snel 2000 hoogtemeters, we deden er zo drie met de lange afstanders, de korte afstanders kozen voor ritten van drie uur (allez, en eentje die uitliep tot vier uur tot groot ongenoegen van ons Katrijn die het Jeroen de dag nadien betaald zette met een vlinderslagtraining om 7u. Ocharme Jeroen.). We trokken richting La Garde-Frenet, Plan de La Tour, de vallei van Plaines des Maures… Op donderdag trokken enkele heren ook naar Canadel en Colobrières voor een rit van bijna 7 uur. Iedereen fietste in zijn eigen zone (rustige duurtempo), waardoor we nooit met plooiers kampten.

De looptrainingen waren omwille van de grotere belasting minder aanwezig in aantal met drie stuks en elke atleet liep telkens op zijn eigen tempo langs de kust richting St. Maxime. Elias en Koen voorzagen altijd een goede opwarming en er werden door Koen ook twee sessies core stability gegeven. Iedereen bleef blessurevrij tijdens de stage, top top!

Wat blijft ons bij van deze stage en haar protagonisten?

 • Gertjan was de pony en tevens leider van het geslaagde kamp. Hij leidde ook nog eens het Strava-klassement. Kudos!
 • Bernard had ’s morgens ponyvrees, maar ’s avonds galoppeerde menig veulen in en rond zijn bed voor zijn verhaaltjes. Bernie kreeg er kramp van.
 • Lotte is achttien jaar, deed alle trainingen, had misschien wel de meeste energie over en is dus 100% fysiek klaar voor het seizoen en haar studies Lichamelijke Opvoeding. Vuistje, goe bezig.
 • Bart reed Parijs-Roubaix op de vooravond van de stage, maar zelfs met een kassei in de maag kan onze filosoof elke heuvel over. Het symbolische einde van het Christendom haalde hem niet van zijn voetstuk.
 • Ingeborg will ein Eisbär sein und sie macht verrückte Tänze. Losgehen.
 • Als een Nemo-visje, zo glijdt Pascal tegenwoordig door het water. Machtige progressie!
 • Elias Snooze-heel-de-dag-Door Driessen heeft de mooiste Gentse tongval en een stevig koppel longen. De minuten buiten de zone kan Tsiepmuile op twee handen tellen.
 • Na LauraLatte in Gent is er ook Cappucino Coen met gratis Core in Grimaud Port. Beste kaffie in huisje 1.
 • Met een groot vraagteken vertrok Katrijn naar Zuid-Frankrijk. Maar luisteren naar het lijf werkt altijd en dus keerde ze na een goed uitgebalanceerde week terug met een uistekend vormpeil. Sfeermaker tot in de kist, nice!
 • Nancy, toch de mama van de groep, liep en fietste uitstekend mee op de trainingen en plezierde de hele bende met verhalen over hare vent. Altijd kriek lachen.
 • Die vent, Steven, is de Kiwanovski van de groep. Een stylist op de fiets, maar dan bij 3Kant en niet bij Team Sky. Een Belg en geen Pool, al lijkt hij soms dezelfde taal te spreken. Spijtig dat Jemery niet mee was. Helaas een buffalo, maar het is hem na zijn goede beurt op deze stage voor minstens twee maanden vergeven. Over Steven kunnen we blijven gaan, het stopt hier. Voor even.
 • Jeroen is de max.
 • 3Kant is een vree bende.
 • Patriek ontvangt gasten als de beste in zijn Paleis aan zee. Merci!

3Kant viert levensjaar 25 met sponsors Foré en Stromar

Het 3Kant Triatlon Team bestaat 25 jaar en heeft dat mee te danken aan haar trouwe partners Foré en Stromar. De roots van de triatlonclub liggen in Lovendegem, maar intussen zijn ook heel wat atleten uit het Gentse en omstreken aangesloten. “De 3Kant-familie heeft aandacht voor de beginner en de topatleet.”

Het is 25 jaar geleden dat 3Kant door Christel D’Haenens en Patriek De Keyzer, met Europees en meervoudig Belgisch kampioen Karel Blondeel als uithangbord, werd opgericht. Verschillende topatleten begonnen bij 3Kant, maar de beginner wegwijs maken in de prachtige sport en hem of haar naar een hoger niveau tillen, was altijd het ultieme doel. Het is een visie waar Eeklonaars Peter Strobbe van metaalbewerkingsbedrijf Stromar, Tony Foré, die met zijn familiebedrijf Foré inrichtingen en schrijnwerken doet, en Jürgen Foré als partner bij Deloitte zich al jaren in kunnen vinden.

Vijftiger Tony Foré vindt triatlon de ideale sport om zijn fysieke fitheid te optimaliseren, wat hij ook bij zijn werknemers promoot. “Het is een buitensport, dus je traint vaak in de natuur. Niets beter om even te ontstressen. Ik doe dit graag met de 3Kant-familie die aandacht heeft voor zowel de startende sporter als de topatleet. Mijn appreciatie daarvoor is groot”, aldus Tony.

Voor Jürgen Foré, ex-wielrenner, is de veelzijdigheid van de triatlonsport de allergrootste troef. “Ik zocht tien jaar geleden een nieuwe uitdaging en triatlon kan je door de combinatie van drie sporten makkelijker met een job combineren. Je kan altijd wel een van de disciplines inplannen. 3Kant is een club van fijne mensen en wordt ondersteund door een gemotiveerde trainersploeg. Als jonge sporter werd ik ook door goede sponsors ondersteund. Nu ik zelf in de mogelijkheid ben, wil ik graag iets terugdoen.”

“Passion for precision, Passion for Triathlon”, Peter Strobbe, koppelt de slagzin van zijn bedrijf meteen aan eentje van 3Kant. “Triatlon boeit mij al jaren”, zegt hij. “Met 3Kant vond ik een topclub, met een goede sfeer en een uitstekend imago. De gedrevenheid en toewijding die deze sport vraagt, vinden we ook in ons bedrijf Stromar terug. Wij zijn trots als we atleten met onze naam op de borst over de streep zien komen. Het is enorm fijn dat er straks ook een van onze atleten aan de start staat in Hawaï.”

Onze triatlonclub wil alle sponsors bedanken voor de steun!

Wie graag van de triatlonsport wil proeven en uit de buurt van Lovendegem, Evergem of Gent komt, die vindt bij 3Kant een club met een kwaliteitsvol trainingsaanbod in de leukste sfeer. Neem contact op met Patriek De Keyzer via onlyonepatriek@gmail.com

Foto: Van oud naar nieuw, van links naar rechts: 25 jaar 3Kant in truitjes!

Jeremy Van Ophem over zijn Ironman in Maastricht: “Tweede keer, goede keer”

Flashback: in juli 2017 finishte ik de IM van Nice in 15u19. Tijdens het fietsen te diep moeten gaan, marathon grotendeels gestapt en nog tijdens die marathon denken dat dit geen einde verhaal kan zijn voor mijn ‘volledige-triatlon-carrière’. Een maand later schreef ik me in voor de IM van Maastricht.

Dit keer nam ik een diëtiste onder de arm om me een op maat sportdieet te bezorgen en liet ik me nog beter begeleiden door mijn coach. Beide zouden hun vruchten afwerpen!

Op 5 augustus 2018 moest het gebeuren. Standaard routine, 4u30 opstaan en je volproppen met suikers, als enige op de baan richting start, bandjes oppompen en het onvermijdelijke nieuws horen van de speaker: “Watertemperatuur van de Maas is 26°C, swimsuites zijn verboden.”

Ik reken mezelf bij de tragere zwemmers, ik startte daarom vanachter in het pak tijdens de rollende start. De eerste 500 meter zag ik mijn supporters meewandelen langs de kade, we herkenden elkaar. Het gaf me een rustgevend gevoel, ik was niet alleen. Buiten wat hoofdpijn van een spannende duikbril en wat ‘zwemmisselijkheid’ kwam ik goed uit het water in een verwachte 1u39.

Na een rustige wissel stapte ik vol vertrouwen op de fiets. Het eerste half uur moest ik er nog wat inkomen, maar daarna vloog ik over het glooiend parcours. Er stond veel volk langs de weg, dat is altijd leuk! De Hallembaye Bassange bleekt een kuitenbijter, maar op geen enkel moment ging ik zwaar in het rood. Wat me ook beter afging dan in Nice is mijn voedingsplan, waardoor ik relatief fris van de fiets stapte na 6u15.

Tijd voor een marathon, 4 rondjes van 10.5 km door Maastricht, in 30°C. De eerste ronde ging super, ik kwam snel in het goede ritme en ging er volledig voor. In dat enthousiasme vergat ik mijn suikers en zouten aan te vullen en miste ik mijn special needs bag. Het gevolg liet zich al snel blijken, in de tweee ronde moest ik gas terug nemen en veranderde mijn blik naar oneindig, in de derde ronde laste ik een eerste noodzakelijke wandelstuk in. Mijn bovenbenen werden helemaal hard, hoekig lopen en de pijn verbijten tot de finish was vanaf dan de mindset.

IJsblokjes in mijn short stoppen, dat zorgde voor een serieuze verlichting van de pijn. Spijtig genoeg smolt dat ijs vrij snel en was er maar 1 ijs bevoorrading per ronde. Maar dat werd dan ruimschoots goedgemaakt door mijn talrijk opgekomen supporters. Het laatste kwart van de marathon stuwden zij mij vooruit om mijn marathon te finishen in 4u36.

De klok bleef staan op 12u49m39s, 2u30 sneller dan Nice, doel bereikt!

Ik was trouwens niet de enige 3-kanter, Tim haalde 11u09 in zijn 1e Ironman, Pieter mag zijn koffers pakken richting Hawaii met 9u12 en de 1e plaats in de Agegroup 35-39.

Missie X-trails geslaagd voor vijf 3Kanters in Houffalize

“En de triatleten van 3Kant zijn ook weer van de partij.” Het is 11u en de warme stem van Hans Van Cleemput vult de vallei naast het Vayamundo-hotel vlak voor de start van de Kamikaze-trail. De eerste etappe van in totaal drie wedstrijden van de X-trails wordt op gang geschoten: kort, technisch en bijzonder explosief. Er nemen 150 sportievelingen deel.

De triatleten van 3kant, dat waren deze keer wij: Jeremy Van Ophem, Pieter Deckers, Gertjan Winten, Steven Dekeyser en Jeroen Bauters. We overleefden allen vlotjes die eerste etappe. Zo goed als iedereen ging wel eens onderuit en jammer genoeg brak ook een meisje, een kennis van Jeremy, haar enkel. De kamikaze-trail deed helaas zijn naam eer aan, maar de vraag is of het wel zo extreem moest. Een behulpzame Jeremy en zijn vriendin (een arts) skipten de trail des Coccinelles (lieveheersbeestje in ’t Frans) en trokken ter ondersteuning naar het ziekenhuis.

We kregen in de namiddag even vrijaf en lieten de benen rusten. Om 16u stonden we aan de start van dat lieveheersbeestje van 20 kilometer. We liepen door de prachtige bossen rond Houffa met zo’n 300 lopers. Door de kamikaze-trail voelden de benen toch al wat zwaarder aan, maar de vier gestarte 3Kanters kwamen goed aan en we waren nog in de running voor het X-trailklassement. Gertjan -loopfrequentie 180 – Winten kwam door een 32e plaats de top 20 in het algemeen klassement binnengeslopen. Steven doorstond zijn serieuze knietest (600 steile hoogtemeters) met verve. Het was een bijzonder grote opluchting na een ambetante periode. Nen Dekeyser van ijzer, die schrijf je nooit af.

Zondag 7u. Pieter stuurt een berichtje: ‘Die benen zijn precies niet van mij’. De Whatsapp vulde zich met een slaak van verlichting en gezever. De woorden van Pieter waren herkenbaar. Tegen 10u troffen we elkaar opnieuw aan de start, met hier en daar een kwaaltje. Gertjan viel op kamikazesteentjes en had een schaafwonde, en Jeroen had last van een knie na een technisch rampzalig genomen afdaling. We waren niet zeker of Steven in de Coccinelles op zijn hoofd gevallen was of misschien al (enkele jaren) eerder. Maar hij stond er en wenste ons succes. Hij startte een uur later op de 17k.

Met 522 trailrunners gingen we van start op de Houffatrail (die later 23k ipv 25 bleek te zijn). Net als zaterdag moesten we door rivieren (soms tot heuphoogte). Het parcours lag er ook opmerkelijk vettiger bij dan vorig jaar (toen vroor het). De prachtige natuur doet veel met een mens op missie, want allen haalden we mooi de finish. Gertjan werd 49e in 2:11:27, een bijzonder sterke prestatie, en daarmee werd hij 16e in het eindklassement van een sterk bezette trailwedstrijd, top! Niet slecht voor een zwemmer… (Now he’s gonna kill me.) Jeremy kwam binnen als 83e, Jeroen als 152e, Pieter als 169e. Jeroen eindigde 34e in het klassement van de X-trails, Pieter als 39e. Had Pieter eens niet moeten plassen, dan waren we allemaal onder de totaaltijd van vijf uur gebleven. De driekanters eindigden allemaal in de eerste helft van het pak (80 van de 150 deelnemers deden de X-trails uit). We waren verzadigd, content en stiekem droomden we van een les tai chi van Koen op dinsdag, in plaats van core stability.

Steven kwam later in de namiddag binnen op de 17k. Hij eindigde 3e in de alternatieve x-trailsranking (4/20/17). Respect!

De sfeer in Houffa is bijzonder. Hopelijk zijn we volgend jaar opnieuw met een bende.

De Hel van Lieven

8 uur ’s ochtends gestart op een parcours dat meer weg heeft van de ondergrond van Disney on Ice dan van een hel. Glad om te starten, moddersoep om te eindigen.

Vertrokken voor de eerste 15km aan 12,5 km/u gemiddeld, niet te vlug gestart en niet zoals vele anderen die het gelijk nog niet doorhadden dat ze nog moesten fietsen en lopen na het eerste looponderdeel.  Uiteindelijk geeindigd in de achterste helft op plaats 216.

MTB (120km) is vlot verlopen, zeer technisch parcours, draaien en keren, gladde wegen in het begin, gemiddelde van 20km/u en vlot naar de eerste helft gefietst. Dan 30km lopen, twee ronden. Terwijl ik aan het wachten op da ventje met die hamer had ik me voorgenomen om zo lang mogelijk de 12/h aan te houden.  Ik heb de volle 30 moeten wachten aangezien de tweede ronde uiteindelijk vlugger gelopen was dan de eerste. Het gevoel om constant gasten voorbij te sjezen die serieus trager lopen dan u is super zalig! Ik was nog relatief fris bij aankomst na 9u36’ wedstrijd. Een superaangename verrassing om te zien dat het handtekeningenbord nog relatief leeg was  (in vergelijking met mijn vorige edities dan toch) bij mijnen arrivé. Uiteindelijk 59e geworden. Seppe Odeyn (wereldkampioen powerman 2016)  deed er een 1u25’ langer over dan vorig jaar. Dat zegt alles over het nieuwe, lastige parcours en de omstandigheden. Heel wat bereikten de aankomst niet. Kortom een superdag, goede voorbereiding (mede dankzij ons weekend), super begeleiding tijdens de wedstrijd (Thanks Jochen, Wouter, Toon, Rinus, Roel, vaedere, moederken en Lillie) en nu stoppen met rode bietensap en klote chia zaad.

Ciao,

Lieven

3Kant Triatlon Team zet vernieuwde ambities kracht bij met succesvolle stage

De Kattevennen aan het Nationaal Park de Hoge Kempen waren van 24 tot 26 november het decor van de herfststage van onze 3kanters. Met maar liefst 25 atleten trokken we naar de Limburg voor een prachtige, complete triatlonstage. Alle sporten werden kwalitatief getraind en er was aandacht voor twee nieuwe zaken: looptechniek en core stability.

Op vrijdagavond kwamen de laatsten rond 21u binnen in het domein van Sport Vlaanderen nabij Genk. De heerlijke loempia’s van Bee en de spaghetti van Nancy waren de mooie opener van de avond. We praatten bij en al snel ging het over de nieuwe doelen voor 2018, typisch voor die freaks van triatleten. Even later nam Yvo, succesvolle organisator van de 3 Kant-stages, het woord. Hij lichtte het programma van de stage toe en toonde de uitgestippelde mountainbikeparcoursen. Daarna kwamen Gertjan, Koen en Jeroen naar voor om de nieuwe trainingen toe te lichten. In overleg met het bestuur werd een cel van trainers opgericht en die willen gedurende zes maanden en vernieuwd trainingsprogramma aanbieden. Daarna evalueren we de vernieuwing. Op donderdagavond zal er vanaf 7 december een looptraining plaatsvinden. Op zondagvoormiddag voegen we er vanaf januari een fietstraining aan toe. De zwemtraining in Ertvelde blijft doorgaan op zaterdagavond. Elke atleet krijgt op die manier de mogelijkheid om mee te doen aan één gerichte training per week, per sport. De leden reageerden enthousiast en we hopen dan ook op de talrijke opkomst op de nieuwe trainingen. Communicatie volgt eerstdaags via mail. Nog ne La Chouffe, of ne chocomelk voor Gertjan, en dan vlogen we ons bed in.

 

Zaterdagochtend, 7u. Nico loopt als een Duracell-konijn huppelend de kamer door. Onze sfeermaker in ’t kamertje van vier wou zeker op tijd zijn voor de nuchtere looptraining in het park. Van even snoozen was geen sprake. Nico wil lopen, iedereen zal lopen. We deden de blauwe route van 7,5 kilometer rondom onze villa – ’t was een zot groot spel – op eigen tempo. Meteen na het ontbijt volgde een looptechnische training onder leiding van Koen Van der Jeugt. Hij toonde de basisprincipes van Chi-running: door het zwaartepunt naar voor te brengen in combinatie met een goede core-houding en een hogere pasfrequentie, loop je efficiënter. De toevallige passanten werden getrakteerd op een mexican wave. Bretellen Bernard verklaarde ons gek.
Om 10u vertrok de mountainbikegroep met Yvon. In twee teams werd een prachtige route gereden in het Natuurpark de Hoge Kempen. Een groep had rond de 45 kilometer, de andere rond de 75. De niet-mountainbikers bleven nog even lopers en deden er 7,5km bij, waarna het coureurs werden en met hun groep van zes richting Nederland fietsten voor een rustige tocht van 55 kilometer langst het Albertkanaal.
Rond 14u was iedereen terug in het huisje en namen we een broodmaaltijd, met Thaise kippensoep van Bee, de vrouw van Nico. Daarna kon het dubbelspel in de Daviscup en het veldrijden in Duitsland ons niet lang bekoren en dus trok ongeveer de helft van de sporters – de triatleten – naar het zwembad in Genk voor een zwemtraining onder leiding van Gertjan. De redders maakten een dubbel baan vrij voor 3Kant en deden de complimenten aan Karel Blondeel (ik peins van nen Danny…, ex-triatleet en concurrent). Anderhalf uur later hadden we tot 4 kilometer op de teller en was het tijd voor de Italiaan. Een gezellig restaurant waar we konden bijpraten met leden en met niet-leden. Vier toffe niet-leden waren namelijk mee op stage. Na de antipasti, kwam het pizzabuffet, gevolgd door een verslavende tiramisu, die het tekort aan pizza’s aan onze tafel (vier stuks voor veertien man) al snel deed vergeten.

We sloten de avond af met een muziekquiz van Patrick. Daar toonde Steven zich heer en meester in het team ‘Waterloser en vrienden’, maar de uiteindelijke overwinning ging naar de mannen naast ons met o.a. Dieter en Niels. Hun teamnaam ontsnapt me even, zo origineel was hij.

Zondagochtend, 7u. Nico ligt KO in zijn bed en heeft zijn wekker niet gehoord. Het zwemmen van de avond ervoor heeft duidelijk zijn impact en niet alleen op hem. We verzamelen in de tweede leefruimte voor een ochtendsessie core stability. Koen gaf er uitleg over het belang van het trainen van o.a. de lage buikspieren. We oefenden op een correcte rughouding met de death bug, planking, bruggen… Heel wat atleten volgen zijn lessen op dinsdag in de Gentse Voskenslaan. Na de coresessie namen we een stevig ontbijt want vandaag stond een duurtraining fietsen/mountainbiken op het programma. Het overgrote deel reed met de MTB. Gertjan nam de zes coureurs op sleeptouw in zijn streek rondom Maastrichie. We passeerden het parcours van Bilzen langst het Albertkanaal om vervolgens via Maastricht richting Epen te rijden. Daar draaiden we naar Gulpen zo scheerden we langs Valkenburg en Maastricht terug naar Genk. ’t Was een prachtige rit van 113 kilometer met 800 hoogtemeters in de streek van de Amstel Gold Race. Dikke soupape Lieven toonde zijn goede vorm voor de Hel van Kasterlee en trok een dertigtal kilometer stevig door (de kilometriek ging tot 38/u en meer tegen de wind in). Ware het niet van mijn klungelen bij een lekke band, dan zaten we mooi op tijd aan tafel. Na de traiteurmaaltijd trok iedereen zacht naar huis.

De stage in november betekent voor velen de start van de nieuwe voorbereiding. Moe maar voldaan keerden we terug uit de Limburg.

We kunnen terugblikken op een schitterende editie:

 • de sfeer was top: vree bende!
 • Het sportief programma was rijk, slim en kwalitatief: merci Yvo, Gertjan en Koen! 10 uur sport en gevarieerd bewegen, top.
 • ’t eten van de vrouwkes was van lek me liptje: merci Bee en Nancy!

Hopelijk zien we elkaar gauw op een donderdagavond (lopen), een zaterdagavond (zwemmen) of een zondagochtend (fietsen). Je hoeft niet alleen op stage te gaan om elkaar naar de kloten te sporten.